Förintelsens minnesdag

Idag är det förintelsens minnesdag. Man behöver förstås inte göra något speciellt, men jag ville åtminståne skicka en tanke till alla de, långt över sex miljoner, som drabbades och än idag drabbas, och hoppas att ni också vill det. Ett gigantiskt, systematiskt massmord skedde för dryga 70 år sedan. Jag vill hoppas att vi har lärt oss något om konsekvenserna av att peka ut folkgrupper och inte våga säga ifrån. För på vilket sätt kommer vårt land, vår värld, bli bättre om ett litet barn dör? På vilket sätt kommer världen bli en bättre plats, om vi bara ser till våra egna behov och inte vågar hjälpa? 
Här är en liten liten del av en lång lista på 4 000 000 av de namn som förintades. 

Måndag 23 januari

God morgon! Hoppas ni vaknat upp till en ny vecka med nya möjligheter, som min goa mellanstadielärare alltid sa. Själv var jag helt säker på att det var lördag igår så jag var minst sagt lite besviken över att vakna upp till en måndag idag...
 
Efter att ha komit igång med både spinning, löpning och långpromenader under förra veckan planerar jag att idag mestadels hänga med några fornisländska sagor och lite lyrik från antiken. Vi förstår varandra inte helt ännu, eller som man säger, vi har inte riktigt en överrensstämmande litterär plus allmän repetoar. Än.
 
I veckan har vi seminarium på tisdag och på torsdag, för övrigt är som som vanligt eget plugg som gäller. Det är något som passar mig perfekt med den här utbildningen, att större delen av tiden är egna studier på valfri plats. Jag har ändå alltid mest skrivit ner allt jag hört på lektionerna och sen gått hem och lärt mig/läst/skrivit klart saker, det har alltid varit lättare att få saker gjort när jag är lugn och det inte är stressigt och massa ljud runt omkring mig.
 
Trevlig måndag på er!

Sötsakerna kallar och jag går bra

Jag går bra nu. Så kan man inte säga men så säger jag ändå. Jag har nu, minst sagt, överlevt en vecka utan sötsaker, småätande och onyttig mat. 1/8 veckor avklarade! Dessutom har jag tränat hela sex gånger. Och framförallt så har jag lyssnat på mig själv och ingen annan och lyckats träna tufft men utan att ta sönder kroppen min. Imorgon tar jag lite välförtjänt vila, vilket även ogjort plugg kommer tacka mig för. 
 
Igår cyklade jag och Tobbe runt hela halva Uppsala och kollade i affärer. Jag köpte med mig nya träningskläder hem för att få lite extra motivation att fortsätta ta mig tid att träna. Jättelöjligt, tycker jag själv, att jag blir motiverad av nya kläder, men så är det och så funkar många av oss när det gäller nytt material. 
 
Och så detta med att inte äta sötsaker, det har fått mig att inse hur otroligt mycket av sådant det finns, och överallt runt omkring oss finns det också. I matbutiken finns hyllor med fikabröd, med kakor, med läsk, med chips, (flera) med godis, och sen allt det som är utspritt som oboy, juice, alla söta flingor... Det finns kiosker som i princip bara säljer godis. Och det finns bilder och reklam ÖVERALLT för fika, godis och läsk. Man blir väldigt medveten om allt detta när man plötsligt vet att man inte får ta del av det men är väldigt sötsugen, och jag tycker helt ärligt att det är lite läskigt hur vi kan utsätta oss själva för en så gigantisk industri av något som våra kroppar inte mår bra av. Nu tycker jag verkligen inte att man borde sluta sälja allt det här för hur gott är det inte att fika liksom, men mängden sorter, märken och försäljningsställen är ändå skrämmande.